Agurke-relish

I forrige weekend blev årets sommerfest afholdt. Det er altid et værre bøwl med at indsamle hele familien til fødselsdage, når den nu er spredt over hele landet, flere (incl. undertegnede selv) har arbejde hveranden weekend – derfor har vi simpelthen taget konsekvensen. Min bedre halvdel og jeg har droppet at forsøge at invitere til fødselsdag – i stedet holder vi en eneste fest om året: SOMMERFEST. Til denne begivenhed inviteres hele pøblen… og alle de andre også – og så er der havefest med god mad og alt hver der dertil hører.

I år var menuen “Byg-selv-burgers” – dog var den traditionelle bøf erstattet med hhv. pulled pork (det stod herren i huset for) og confitteret and (det var mit projekt). Jeg lover, at opskriften på confitteret and nok skal ramme bloggen en gang i nær fremtid – det er dælme en oplevelse I skal unde jer selv. MUUUMMSS!!!!!

Well – til de her burgers skulle vi jo også have lidt lækkert tilbehør. Til pulled pork hører selvfølgelig coleslaw

(behøver vist ingen nærmere introduktion, right?). Men jeg lavede også et lille surt/sødt indslag – nemlig en agurke-relish. Det er ikke spor svært at lave – og den går temmelig hurtigt, hvis man har sådan en chopper, som jeg fik i julegave for nogle år siden af min søde mor (lad være at fortælle hende, at det er første gang, jeg nogensinde har brugt den).

Men nu kom den så i brug – og det gik skisme nemt. Derfor lavede jeg en ret stor omgang relish – min version af en low(er)carb agurke-relish kan du på lige her.

Agurke-relish

Ingredienser

  • 3 store agurker
  • Saltlage af 4 dl vand og 1 dl salt – kogt op og afkølet
  • 2 røde peberfrugter
  • 2 gule peberfrugter
  • 2 store løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1-2 cm revet ingefær (valgfrit)
  • Eddikelage af 3 dl eddike og 2-3 dl sød (jeg valgte at bruge 1 dl fibersirup, 1 dl sukrin gold og 1 dl kokossukker*)
  • 2 spsk grov sennep
  • ½-1 tsk chiliflager (valgfrit)

*kokossukker kan ikke heeellt komme i kategorien LCHF, da det i nogen grad påvirker blodsukkeret – dog slet ikke i samme grad som almindelig raffineret sukker. Summen af mine valg, du ved… Når jeg ser på, hvor stor en andel agurke-relish udgør af min samlede dagskost, så kan jeg godt overleve den mængde kokossukker 😉

Sådan

  • Halver agurkerne og befri dem for kerner – skær (eller chop) ud i små tern og læg i saltlage til næste dag, hvor du fortsætter til næste punkt
  • Afdryp agurketernene i en sigte
  • Befri peberfrugter for blomst og kerner og skær dem i små tern
  • Pil løg og skær i små tern
  • Pil hvidløg og pres i hvidløgspresseren
    (alternativt kan det hakkes meget fint med kniv)
  • Skræl og riv ingefær
  • Kog eddikelagen op – tilsæt sennep og chili, samt resten af ingredienserne
  • Lad relishen koge ind indtil den har den rette, let tyknede tekstur/konsistens – herhjemme tog det ca 1 times tid ved varmetrin 3/9 på induktion – det skal ikke buller-koge, bare lige småsimre
  • Skold sylteglas (og evt skyl med atamon) og påfyld relish på glas og afkøl – jeg fylder vasken med koldt vand og sætter glassene deri. Når de har “poppet” låget, stiller jeg dem i garagen (der og køligt og ikke direkte sollys)

 

Og hvad bruger man nu denne herlighed til? Alle de steder, hvor du ellers kunne forestille dig at putte surt på – der prøver du lige af med agurke-relish. Ovenpå leverpostejen, tilbehør til flæskestegen, frikadellerne eller som herhjemme – til confitteret and… Det var bare tosse-godt…
Her også brugt den ovenpå chia-knækbrød smurt med smør, lidt hytteost og herpå – agurke-relish.

 

Velbekomme 🙂

 

Be the first to comment

Spørgsmål, erfaringer og andre kommentarer modtages :-)