Alsidig kålsalat

Jeg har gået og tænkt lidt over et oplæg om Food Prepping – et begreb, som jeg er stødt på flere gang på det seneste. Det går i al sin enkelthed ud på at Preppe – altså forberede – mad til de næste dage, for at gøre det let, enkelt og hurtigt at tilberede lækker, sund og nærende mad. Min udfordring med det lækre, sunde mad, består for det mest i grøntsagerne… Altså, at jeg gerne vil have friske grøntsager til ALLE min måltider. Men hvordan hulen kan man ALTID have friske grøntsager i køleren – det bliver da slatten… Jowjow, bevares – rigtig mange grøntsager bliver ret hurtigt kedelige, når først, de er skåret i. En rest spidskål, der er delt på midten, for at lave en lækker skål grøn salat – det er mat og slatten allerede 2-3 dage senere – og med fx peberfrugter, tomater og agurker, går det endnu hurtigere…  Og skal man lave en salat med mere end 3 ingredienser, så synes jeg, at der bliver rigtig meget spild/rester, som risikerer at ligge i køleskabet og blive træls og gammelt..

Men hvad er det så, jeg har udtænkt? Har jeg mon opfundet en lille tidslomme til køleskabet, så grøntsagerne holder forevigt? Nø – og jeg tror heller aldrig, nogen kommer til det… Har jeg så fundet et sted, hvor de sælger miniature-grøntsager, så jeg aldrig har rester? Nix – det var heller ikke det… Faktisk er det noget så uendelig simpelt – Hør lige her: da jeg var barn og vi skulle grille ude i haven om sommeren, da lavede min mor gerne grøn salat. MEN med tre unger, som har meget forskellige præferencer, kan man ikke bare lave en enkelt stor skål med blandet grønt – så er der en, der ikke vil have ærter, en der ikke spiser tomat og en, som ikke kan fordrage peberfrugt (fik jeg nævnt, at jeg hver dag priser mig lykkelig for, at vi har en dreng, som accepterer, at al mad smager forskelligt og derfor spiser det meste??)…
Nå – men altså. Hjemme i haven blev salaten serveret i små skåle og så var der sån en slags “bland-selv-salat”. Så var det noget for alle og ingen sure unger, der sad og prikkede lidt i maden i stedet for at spise – BUM, færdig… Som voksen er jeg egentlig blevet modstander af den form – netop fordi, at jeg har erkendt, præcis som Kiddo, at mad smager forskelligt. Av, der fik jeg lige kravlet op på en vældig høj hest, hvar… Nu må jeg hellere passe på, at jeg ikke falder ned… Men nej, jeg er ikke hverken hellig eller frelst – der er også mad, som jeg bedre synes om, end andet. Men jeg tror ikke, at der findes ret meget, som jeg decideret ville få kvalme af og derfor vil nægte at spise…

Nu, hvor vi – forhåbentlig – går mod lysere og varmere tider, kommer jo også tiden, hvor vi herhjemme bliver noget mere fristet af en stor skål lækker salat, men som nævnt ovenfor, så synes jeg egentlig bare, at der er ret meget spild, når man skal lave det… Derfor lavede jeg i går, lidt efter mors løsning på kræsne (umulige?) unger, en kålsalat med valgfri toppings. Med er det ikke bare gammel vin på nye flasker, tænker du måske? Og jow, det er det egentlig måske nok. Men det smarte her, består i, at jeg lavede kålsalaten således:

Alsidig kålsalat

Giga-portion – bliver i hvert fald 10-12 portioner af denne – afhængig af toppings og hvad der ellers serveres

Ingredienser

  • 1 glaskål (på størrelse med en stor mands knytnæve)
  • 1 savoykål (de yderste blade – ca 8 stk – er brugt til stir-fry i grill-wokken forleden)

Sådan

  • Skræl glaskål med kartoffelskrælleren og snit det i tynde, lange strimler på mandolinjern (alternativt, kan det skæres med jullienne-jern)
  • Skyl savoykål og skær det i tynde strimler
  • Bland savoykål og glaskål sammen i en skål i passende størrelse

Så er man egentlig klar til servering…  Sammen med alle de små skåle med cherrytomater, agurkestykker, peberfrugt, kerner, nødder eller hvad man nu lyster…

(husk at læse videre under billedet)

 

Velbekomme 😉

Men det er der jo ingen hokuspokus i,vel?! Nope – det smarte her, består i, at selve kålsalaten kan serveres både som råkost salat, stir-fry i wokken, flødestuvet på panden, ostegratineret i ovnen eller dampet ovenpå omeletten til morgenmaden…. Ja se, nu snakker vi… For når vi kun er to herhjemme og begge har fuldtidsjobs, hus, have og forskellige hobbies, som vi jo også gerne vil bruge tid på – og samtidig nyder at få et lækkert måltid mad, uden at stå alt for længe i køkkenet – så er denne kålsalat faktisk sk*** praktisk. Den er god som råkostsalat i op til 3, måske 4 dage – når den begynder at blive lidt “mat og træt”, så er det stadig lækker, når den bliver tilberedt.

I går lavede jeg altså denne alsidige kålsalat og så med de små skåle med toppings i form af tomater, peberfrugt, agurk, ananas (er ikke low-carb, men giver jo en god smag – bare hold lidt igen med den), græskerkerner, ostetern og koldrøget svinemørbrad. (Mørbraden er selvfølgelig hjemmerøget af min søde mand (pssst – han er pi*** go’ til det skidt, MUMS!!). Som dressing dryppede jeg med olivenolie med chili og hvidløg…

I morges stegte jeg et par håndfulde kålsalat med peberfrugt, tomater og ananas (de er stadig ikke blevet low-carb) sammen med sambal oelek (det er temmelig hot!). Jeg kan godt li smagen fra de søde ananas sammen med den stærke chili – hertil fik vi spejlæg og en klat cremefraishe 38% – jeg lavede dobbelt portion, så vi har nem (microovns-)morgenmad i morgen tidlig – der skal bare lige sejles et par æg.

I aften skal vi igen have råkost kålsalat – denne gang med hjemmerøget ørred, en håndfuld rejer og hvide asparges – hertil laver jeg nok den Fede Purløgsdip… Eller også kunne jeg finde på at lave Haydari og blande med cremefraishe 38% – min version er lidt stærk – den bliver lidt mildere med den fede fraishe. Man skal bare ikke tage aaallt for meget af den, så den overtager smagen totalt…

I morgen skal vi kun have morgenmad herhjemme, for vi skal til fødselsdag hos mig far – så resten af kålsalaten bruger jeg på lørdag til at putte i en stuvning sammen med hvide asparges og kogt hønsekød og så laver vi en af min bedre halvdels favoritter – Tarteletter med høns i asparges… Den opmærksomme læser vil selvfølgelig studse over, at vi skal have tarteletter, for de er safsuseme i hvert fald slet ikke Low-carb – men vent lige et par dage, så skal jeg nok lægge opskriften med LCHF-tarteletter op. Tålmodighed, min ven 😉

Det vil være synd at sige, at jeg her har gjort en lang historie kort – det er nok nærmere omvendt…

Humlen er egentlig bare, at når jeg vælger at lave de små skåle – som mor gjorde for mange år siden (og stadig gør det af og til) – så kan jeg vælge at lave “grundsalaten” med kål og andre ingredienser, som er forholdsvis “neutrale” og også egner sig som tilberedt. Derfor er iceberg særdeles uegnet til dette – kinakål er til gengæld rigtig lækkert i wok-mad fx…. På den her måde har jeg nem OG lækker-sund mad til os to herhjemme i flere dage – og nem mad, det hører altså til blandt mine livretter…

Hvad mon du vil bruge kålsalaten til på 2. dagen… 3. dagen eller???

Be the first to comment

Spørgsmål, erfaringer og andre kommentarer modtages :-)