Confiteret and med stegte grøntsager – en lille nem frokost ;-)

Ja, så er der hul igennem her fra udkantsdanmark.
Faktisk har jeg en lille tilståelse, inden vi går igang for alvor, fordi – helt ærligt, så er overskriften en SMUUULE misvisende – for at kunne lave en “lille nem frokost”, kræver det baaaare lige, at du opsnuser en solid mængde andefedt og har forberedt det mindst et par uger i forvejen. Men så er tilberedningen også utrolig NEM!

Men altså – dagen i dag…

Jeg har i dag haft besøg af en kær veninde, som jeg har kendt gennem rigtig mange år. Ved et rent tilfælde, havde vi begge fri og ingen planer i formiddags og det er faktisk lidt at en sensation. Derfor aftalte vi, at vi skulle have samlet op på verdenssituationen, for det er virkelig ALLLTT for længe siden det sidst er blevet gjort.

Så i formiddags stod den på hygge i køkkenet med god kaffe og rigtig godt selskab. Og så gik snakken ellers… Der blev drøftet madopskrifter, børneopdragelse, børns utroligt sjove udbrud, vores mænds (sommetider) utilstrækkelighed – vores egen (evigt) utilstrækkelighed, sy-mønstre og alt andet mellem himmel og jord.

Og så gik turen en smut mod Brønderslev. Og herhjemme, ved min søde mand godt, at det som regel betyder en mindre udgift til stof – for der ligger en helt igennem fantastisk stofforretning derude, som forhandler alverdens smukke, sjove og farverige bomuldsjerseyer. Skulle nogle have lyst til at kigge forbi, så hedder den Schøneberg Stof og Design (klik på navnet for at komme til hjemmesiden). Og i dag var ikke en rygende fis bedre end de andre gange jeg forvilder mig 40 km vest på… Men sig det ikke til manden i huset 😉

Well – tilbage i det lille hjem var det blevet et godt stykke tid efter forkost og vi var noget sultne. Hvad gør en klog? Ja, jeg kan godt blive i tvivl, men jeg havde en lille “Joker” ude i garagen – nemlig:

Confiteret and

Det må siges at være en forholdsvis omstændig proces, hvis det alene handler om at lave frokost til en veninde. Vi havde ved “et tilfælde” pludselig 3 ænder i fryseren. Undertegnede forvekslede dog en af dem med en gås #såmegetdyrekendererjegnemlig!
Men det var altså 3 ænder. Det blev alle 3 parteret, vakuumeret og derefter simrekogt i ren andefedt.

Døøøjen og svineriet er praktisk talt det samme, om man laver 2 andelår (som normalt er den udskæring, man confiterer), eller om man laver 2-3 hele ænder, som er parteret. Eneste ændring er udgift til indkøb af andefedt. Det er dog muligt at supplere med svinefedt, såfremt man ikke kan fremskaffe de mængder andefedt.

Men lad os komme til sagen:

Confiteret and (PSSSTT: det var faktisk på samme måde, jeg tilberedte julegåsen anno 2017 – MUUUMMS, siger jeg bare!)

Confitering af en hel and

Ingredienser

    • En hel and (parteret i lår, vinger og brysttstykker delt i 2-3)
    • Ca 1 kg andefedt til kogning (ring og bestil hos slagteren i god tid)

      Rub:

 

  • 1 stor spsk tørret timian
  • 1 stor spsk tørret rosmarin
  • 3 fed hvidløg
  • 10 hele peberkorn
  • 1 spsk himmalayasalt (salt snobberi, brug evt alm groft)
  • 2 hele laurbærblade
  • skallen af en hel økocitron

Sådan

  • Når anden er parteret, laves rubben – jeg kvaser hele molletjavsen i morteren eller minihakkeren
  • Herefter puttes and og rub i en vakuumpose (alm fryseposer fungerer også)
  • Luk vakuumposen og lad trække i 24 timer på køl (bruges alm frysepose, bør kødet trække 48 timer)
  • Til kogning tages kødet ud af fryseren en god times tid inden og der smeltes andefedt i en stor gryde – varm langsomt op, så det ikke bulder-koger
  • Tør kødet rimelig fri for rub og læg forsigtigt ned i simrekogende fedt
  • Lad koge i mindst 2,5 time (tag højde for kræets alder – jo ældre, desto sejere kød)
  • Efter endt kogetid, fiskes kødet forsigtigt op fra fedtet og lægges i fx et sylteglas eller en gammeldags syltekrukke
    (OBS: Det kan være en ide at få det nogenlunde portionspakket, da det er temmelig svært at tage et stykke kød op af stivnet fedt, uden det går i stykker – se bare mine andelår – kødet er jo SUPER mørt og falder utrolig nemt fra benene)
  • Hæld fedt over andestykkerne, så det dækker helt
  • Lad stå køligt i mindst 1 uge, så kød og smag rigtig kan sætte sig

Og når du så – 2-3 mdr senere – får besøg af en god veninde og vil servere lidt lækkert til frokost, så fiskes 2 lår op fra fedt og steges på en varm pande i lidt ekstra andefedt, indtil skindet er sprødt. I dag serverede jeg lidt broccoli, skåret i små buketter, et strimlet løg og en rød peberfrugt i mindre stykker, som blev lynstegt på panden i andefedt.

Velbekomme –

Be the first to comment

Spørgsmål, erfaringer og andre kommentarer modtages :-)