Gratin – al a hva’ vi har

Jeg er faktisk ret vild med gratin – men det er en af de retter, som jeg “glemmer” at lave, trods den er alletiders til at få ryddet op i resterne i køleskabet… MEN – i går gjorde jeg det. Fordi:

Jeg kogte en hamburgerryg på knapt 1,5 kg i sous vide (65 °C i 7 timer) i søndags. Og 1,5 kg er faktisk relativt meget kød til to mennesker… Så søndag aften stod menuen på hamburgerryg. Der fik vi også mandag til frokost… og til aften… og tirsdag til frokost… og gæt engang, hvad vi skulle have tirsdag aften… bum-bummelum, yup – hamburgerryg.
Vi har selvfølgelig fået forskelligt tilbehør dertil i løbet af de dage, meeeen når det er 5. gang på 3 dage at køkkenet byder på hamburgerryg, så tænkte jeg, at det måtte camoufleres en smule. Derfor fik vi gratin i går…

En lille detalje, som jeg lærte for nyligt:

Gratin er en fransk madret tilberedt i et ild- eller ovnfast fad (el. bradepande) i ovn. Ordet er afledt af det franske “gratter”, der betyder skrabe eller kradse og henviser til, at retten traditionelt består af rester fra de forudgående dages måltider.

And so it was…. Det var rester fra de foregående dages retter – og er det egentlig ikke en herlig måde at bruge sine rester på? Om det er kogte eller stegte grøntsager/kød, så ryger det direkte deri…

Opskriften, som I får i dag, kan derfor med fordel bruges til INSPIRATION – og ikke som en 100% fastlagt ingrediensliste.

I går bød køleskabet på følgende rester: Hamburgerryg (selvfølgelig), 1 løg, en lidt kedelig peberfrugt og en pose frosson forårsgrønt (bl.a. spinat, sukkerærter og broccoli) fra Rema.
Fordi mine grøntsager ikke rigtig var tilberedt, fik de lige nogle minutter i microen, så jeg kunne presse/knuge lidt væde ud af dem – ellers får man let en gratin, som ikke vil stivne og bliver vandet.

Opskriften på min version af en ganske lækker gratin, får I lige her:

Gratin med hamburgerryg og forårsgrønt

ca 4 portioner

Ingredienser

  • 500 g forårsgrønt fra Rema1000
  • 1 løg i strimler
  • 1 snackpeber i strimler
  • ca 300 g hamburgerryg i tern
  • 2-250 g hytteost (afdryppet, hvis der er meget væde ved)
  • 4 æg

    Til gratinering:

  • ca. 50 g fintrevet parmesanost (eller anden ost man foretrækker)
  • 1 håndfuld puffede, knuste flæskesvær

Sådan

  • Tænd ovnen på 180 °C alm over/undervarme
  • Hvis du bruger frostgrønt eller rå grøntsager, skal de lige blancheres og afdryppes for vand (jeg tog den lette løsning – 3-5 min i microen og knuet for det værste vand)
  • Bland grøntsager og kød i en skål
  • Smør et ildfast fad i passende str. med smør, så gratinen ikke brænder fast (mit fad var Ø=23 cm og H=9 cm)
  • Skil æggeblommer fra hvider i hver sin skål
  • Blend med stavblenderen æggeblommerne sammen med hytteosten til en ensartet masse
  • Pisk hviderne stive og vend dem forsigtigt i blandingen med blommer/hytteost
  • Læg ca. 2/3 af æggemassen i bunden af fadet og fordel grønt/kødblandingen derpå
  • Fordel resten af æggemassen ovenpå og drys med parmesan/flæskesvær
  • Bag i ca. 1 t

Så er det kun tilbage at servere.

Velbekomme 🙂

Be the first to comment

Spørgsmål, erfaringer og andre kommentarer modtages :-)