Hjemmelavet ketchup – uden sukker

Herhjemme er der efterhånden gået lidt sport i at undgå sukker – så meget som muligt. Jeg arbejder lige i tiden på et indlæg om skjult sukker, for det kommer godt nok i maaange afskygninger. Så hvis du også kunne tænke dig at blive en god “Sukker-Detektiv”, så følg med her på bloggen i morgen.

Nogle af dagligdagens “sukkerfælder” er fx ketchup, remoulade, salatmayonnaise og salatdressinger (særligt de fedtreducerede). Normalt har jeg en tommelfingerregel om, at hvis noget smager sødt – så indeholder det sukker. Tag fx en rå gulerod. Smager ikke særlig sødt, vel? Men hvis man tilbereder den, muterer kulhydrat-kæderne deri. De “knækker” og bliver kortere. Jo kortere en kulhydratkæde er, des lettere optages den i blodbanen og der af fælgende større blodsukkersving. Det er jo ren kemi, det her…

I vores fordøjelse findes der forskellige enzymer, som bruges til at nedbryde det vi spiser. Man kan sige, at enzymerne fungerer lidt som små-bitte sakse, som klipper næringsstofferne i passende stykker, så vi kan optage dem i organismen. Hvis kæden af kulhydratmolekyler er kort (nogle kalder det for simpelt kulhydrat – fx sukker), er enzymerne hurtigt færdig med at klippe kæden i mindre stykker og vi kan optage kulhydratet i blodbanen. Hvis kulhydrat-kæden er meget lang (også kaldet komplekse kulhydrater – som kostfibre), kan enzymerne næsten ikke nå at klippe dem i så små stykker, at de kan optages. Kostfibre passerer altså næsten “ufordøjet” gennem kroppen.

Så fik vi det på plads – mindre sidespring. Tilbage til dagens opskrift – Ketchup.

Ingredienser:

2 løg
4 fed hvidløg
1½ dl lækker olivenolie (mindre kan sikkert gøre det, men jeg elsker smagen)
2 spsk løgpulver
2 tsk koriander
1 tsk spidskommen
50 g. gylden Suvida (tilsvarende sukrin gold)
ca. 200 g tomatpure
3/4 dl æblecidereddike
ca 1200 g purerede tomater/tomatpassata
10 ansjoser (jeg bruger de rensede)

Sådan:

Hak hvidløg og løg og steg blanke i olivenolien ved middel varme. De skal ikke tage farve, kun blive glasklare.
Bland krydderierne med gylden suvida og steg med til det har blandet sig. Put så tomatpure i og steg det af – det fremmer smagen. Tilsæt da eddike, purerede tomater og finthakkede ansjoser og rør til en ensartet masse.

 

Lad ketchuppen småkoge og reducere til den har en passende konsistens.

Husk, at den tykner yderligere en smule, når den bliver kold.

Denne portion har jeg til at stå på varmetrin 5/9 i ca. 40 min. Til sidst får den en god tur med stavblenderen – jeg synes nemlig bedst om en blød, glat ketchup, mens andre er til en chuncky udgave. Og så på flaske/glas med den.
Jeg konserverer sjældent, men hvis man ønsker det, kan man skylle glas/flaske i atamon. Jeg plejer bare at skolde flasken.

 

Der sidder muligvis nogle stykker, som før har lavet ketchup selv. Der var sikkert ikke hverken koriander, spidskommen eller ansjoser deri. Normalt bruger man vist nelliker og et æble. Men jeg er bare vild med den smag som krydderierne tilfører. Og ansjoserne giver fuld knald på smagen. Mange opskrifter på fx leverpostej indeholder også ansjoser (også dem fra stryhns i supermarkedet). De er der kun fordi de giver smagen en helt anden volume. Jeg bruger de rensede filetter – jeg er endnu ikke kommet dertil, at jeg ønsker blendede fiskeøjne i min ketchup – og jeg tror heller ikke at jeg kommer det…

Vil du læse mere om at blive din egen “Sukker-Detektiv”, så skal du huske at tilmelde dig bloggen her, så får du nemlig en automatisk reminder, når der sker noget nyt.

PSSSSTT… Man må også gerne fortælle om siden her til sine venner og bekendte. Jo flere vi bliver, jo sjovere bliver det…

5 Trackbacks / Pingbacks

  1. » Fruens Fede Liv
  2. Spejlæg og lynstegt råkost » Fruens Fede Liv
  3. Kylling med rosmarin og bacon » Fruens Fede Liv
  4. Kiddo’s Kødboller – Fruens Fede Liv
  5. Pizza-omelet – Fruens Fede Liv

Spørgsmål, erfaringer og andre kommentarer modtages :-)