Karamelliseret mexi-kål med hakket okse

Kål er bare en alletiders efterårsspise, hvis du spørger mig. Jeg er vild med det – uanset om det er stegt, kogt eller som råkost.. Og så er det simpelthen så billigt, at man kan være helt nervøs for at få dem smidt i nakken, når man handler ind – høhøhø…
Sidste gang jeg lavede den krydrede kålret, kom jeg til at tænke på, at jeg faktisk stadig har tilgode at prøve at lave brunkål (eller prut-kål, som min Morfar kalder dem)…
Jeg talte med nogle af beboerne på centret, hvor jeg arbejder, for at høre, hvordan man egentlig laver brunkål – one must ask – og hvem er bedre at spørge end de søde damer på mit arbejde? Jeg fik således lige så mange bud på, hvordan man laver brunkål, som der var damer – høhø… Jo, vi har jo alle vores måde, hvorpå “vi plejer” at lave de gængse retter. Men alt i alt, så var de jo ganske enige om, at jeg i hvert fald ikke kan lave brunkål uden sukker!
AAAARRRJJJHH!!! Kan det mon passe… Jeg har endnu ikke lavet rigtige brunkål, men jeg har taget lidt udgangspunkt i de forskellige bud, som jeg fik fra damerne og ud af dem har jeg lavet denne ret… Den er laaaaangt fra brunkål, men kålene er karamelliseret – ligesom brunkål er det…

Kan man mon karamellisere noget uden at bruge sukker? Nej – ikke helt… Derfor har jeg brugt lidt kokossukker og sukrin gold.. Hov hov.. Der er jo kokossukker i… Ja, det er korrekt.. Kokossukker har et GI på 35 – det betyder, at jeg godkender det i køkkenet i små mængder – til sammenligning har almindelig hvidt sukker et GI på 73. Altså vil blodsukkeret påvirkes i væsentlig mindre grad, når jeg bruger kokossukker, frem for almindelig raffineret sukker.

Så må I hellere have opskriften…

Ingredienser (her er til 4-6 portioner – afhængigt af, hvor sulten man er)

1200 g fintsnittet hvidkål
600 g hakket oksekød
4 spsk mexi-krydderiblanding (en specialitet fra min bedre halvdel – hans helt egen blend!)
3 spsk kokossukker
ca. 100 g smør (til stegning)dsc_0358

Sådan

 • Snit kålen (hurra for råkostkniven i foodprocessoren!!!)
 • Brun kød i en klat smør og tilsæt mexi-krydderiblandingen. Hæld kødet i et smurt, ildfast fad og sæt til side
 • Steg kålen lidt ad gange med smør og kokossukker og hæld over i fadet til kødet
 • Bland godt sammen
 • Tænd ovnen på 125 °C alm over/undervarme og sæt fadet derinddsc_0361
 • Rør ca. hver ½ time
 • Jeg tog så på aftenskole – og lod manden i huset om at røre – og
  kom hjem 3 timer senere (1½ time er nok, men det kommer sig
  ikke så nøje)

Så skal der bare serveres…

 

Be the first to comment

Spørgsmål, erfaringer og andre kommentarer modtages :-)