Mørdej – LCHF’iseret hindbærsnitte

Hmm… Først og fremmest kræver det vel en forklaring, hvad cremet kokosnød – eller creamed coconut – er for en størrelse. Det er lavet ligesom peanutbutter og andre typer nøddesmør. Simpelthen ved at køre kokoskød i en foodprocessor (min er desværre ikke kraftig nok, så jeg køber i etniske supermarkeder) indtil det bliver helt findelt og olien begynder at trække ud, hvorved massen får en ensartet, cremet konsistens. I denne forbindelse har jeg brugt den som glasur, hvor jeg blandede det med sukrin flormelis og et par dråber citron… Men det kommer vi til….

Som lovet, har jeg jo været ved at eksperimentere med mørdej – førhen brugte jeg altid en opskrift fra Mette Blomsterberg når jeg skulle lave mørdej. Sådan en opskrift indeholder jo i sagens natur, større mængder sukker og mel. Men jeg tænkte, at forholdene jo nok ikke var helt af vejen. Jeg brugte bare sukrin flormelis (det hedder vist bare sukrin melis) i stedet for sukker og affedtet mandelmel i stedet for hvedemel – jeg er faktisk ret sikker på, at jeg vil forsøge mig med at erstatte noget at den fedtreducerede mandelmel med alm malede mandler – det kan da kun blive godt… Faktisk tænker jeg, hvis jeg kan få lavet en mørdej, som bliver rigtig god, så er jeg da godt hjulpet, hvad angår kager i fremtiden… Tærter, småkager, medaljer og andre tørkager… Så derfor…

Jeg var faktisk næsten tvunget til at gå igang med at prøve mørdej af.. Jeg var nemlig ude for en rigtig hård oplevelse (#hyppigtforekommendeironi). Jeg gik forbi bake-off oppe i Spar og lige der til sidst lå der en helt alene hindbærsnitte. Den så så ensom ud; alle dens venner havde forladt den og nu var den helt alene i skabet. Jeg tænkte, at jeg jo bare kunne spise den og så var der jo aldrig eeen eneste, der ville vide, at jeg havde gjort det. Men jeg kom i tanker om alle de smerter, som jeg kunne garantere mig selv at vågne op til næste dag – mavekneb, ledsmerter, mv… DET orkede jeg alligevel ikke.
Så hjem med mig – og så i køkkenet…

Jeg har det lidt ambivalent med at kalde kagen her for en hindbærsnitte, for så tror jeg, at mange ville blive lidt skuffede… Så hvad skal vi mon kalde den… Pyt, skidt.. Vi kalder den for LCHF’iseret hindbærsnitte

Her får I så opskriften, som gav pote i første omgang

Ingredienser

Dej:
300 g fedtreduceret mandelmel
150 g smør (stuetemperatur)
90 g sukrin
1 æg

240 g hindbærmarmelade (hjemmelavet* eller køb den fra isis)
*Brug fx min opskrift på jordbær-sylt – du skal blot erstatte jordbær med hindbær 🙂

Glasur:
180 g creamed coconut
90 g sukrin flormelis
ca. 2 tsk citronsaft

Drys:
Frysetørrede hindbær
Kakaonips

Sådan

 • Tænd ovnen på 200 °C alm. over- og undervarmedsc_0287
 • Afvej mandelmel, smør og sukrin og smulder det sammen med fingrene, så det ligner lidt revet ost
 • Saml dejen med 1 æg og sæt på køl i ca. 15 min
 • Rul ud i enten 2 lige store plader eller udstik i ens forme, så snitterne bliver helt ens
 • Bages i ca. 15 min (afhængig af tykkelse – læg et stykke folie over, hvis pladerne begynder at blive brune i kanterne. Hvis du bager små ens snitter, skal bagetiden reduceres til ca. 10 min)dsc_0289
 • Tag ud og afkøl
 • Smør den ene plade med marmeladen og læg den anden plade ovenpå
 • Bag igen i ca. 5 min (ikke alle bager igen, men jeg synes, at marmeladen bliver mere sej og sætter sig bedre, hvis den lige får en ekstra tur, men det er jo en smagssag)
 • Afkøl kagen/kagerne (jeg puttede dem i køleskabet, men måske er det bedre at lade dem stå op køkkenbordet
  og afkøle – altså for kondensen)

Så skal vi lave glasur:

Creamed coconut er ofte rigtig hårdt og kan ikke umiddelbart “smørres” ud nogen som helst steder, så det skal vi først have blødgjort. Ofte er der heller ikke brugt emulgatorer (kemisk produkt, som kan få selv olie og vand til at blive en ensartet masse, som ikke skiller), så derfor skilles creamed coconut naturligt i en fed del, som ligger øverst og en med kødfyldt del, som ligger nederst. Fortvivl ej – sådan skal det være og det er ikke besværligt, det tager bare lidt længere tid end at blande flormelis med vand til en regulær sukkerglasur.

 

 • Tag varmt vand fra hanen i en skål og sæt det helt tætte glas creamed coconut deri
 • Tag af og til glasset op, skru låget af og forsøg at røre i massen. Skift også vandet ud med nyt, varmt vand af og til, så du bliver ved med at tilføre varme til glassets indholddsc_0292
 • Når massen er smeltet og den fede del er rørt sammen med den kødfulde, er vi klar til at afveje
 • Afvej creamed coconut og sukrin flormelis og rør sammen til massen er homogen (#smartordsombarebetyderensartet) – smag til med citronsaft.
 • Når massen har en konsistens, som kan smøres og ikke løber, smøres den på hindbærsnitterne

 

 • Drys med kakaonips og frysetørret hindbær*
 • Skær ud i passende stykker, hvis du lavede en stor hindbærsnitte

*Kan varieres med fx lakridsgranulat (det knaser), hakkede pistacienødder, ristede mandelflager, hjemmelavet harlekin-krymmel (sukrin flormelis blandet med æggehvide og evt citron – del op i små portioner og farv med pastafarve og sprøjt ud i laaange, tynde stænger. Så hærder de på køkkenbordet og man kan knække/skære ud i passende stykker i krymmel-størrelse)

Så skal der bare serveres…

Velbekomme

Be the first to comment

Spørgsmål, erfaringer og andre kommentarer modtages :-)