Oksefond

Min mand har engang sagt, at jeg må være født for sent – jeg var ikke helt med på, hvad han mente med det og han forklarede. Du er født ca. 60 år for sent. Du laver jo alt selv. Hehe… Måske har han ret. Så vidt jeg er orienteret, var jeg kun 14 dage forsinket dengang jeg kom til verden – høhø..

Spøg til side – hvad laver jeg så selv i dag? Jeg koger da oksefond. Og hvorfor, vil nogle måske spørge. Det er da lettere at købe i et supermarked. Yup, det er helt korrekt, men min er bare meget bedre.

Nej, Jante, ikke nu. Jeg sidder lige her og er selvfed, smut med dig.

Og jeg er næsten sikker på, at det også er billigere at lave det selv. Og så ved jeg lige præcis, hvad der er deri. Og ikke mindst, hvad der IKKE er deri – fri for kemi.. Jeg bruger den oftest til rødvinssauce og langtidskogte okseretter, så derfor er der rødvin i min fond, men den kan jo udelades.
Jeg bruger sjældent den yderste grønne top på porrer – heller ikke de grove stilke på persille, rosmarin osv. og når jeg står med en håndfuld grove porreblade, smider jeg dem i en frysepose og ud i kummefryseren. Der er nemlig en kurv, som primært bruges til “god smag”. Deri ligger alle mulige gode sager, som er for gode til at smide ud, men som enten har været i overskud eller liiiige på nippet til at jeg ikke længere vil bruge det.

 

Så i dag laver jeg okse-fond. Der var nemlig kraftben på tilbud forleden, så nu tømmer vi frostkurven med “god smag”.

Ingredienser (sådan ca)

½ pk smør
1 ks kraftben (indholder ca 2 kg)
3 porretoppe skåret i stykker
3 gulerødder i mindre stykker (snydt grønært – dem tog min bedre halvdel med på job i morges, men hvis de var her, så var de kommet i fonden)
3 løg med skræller i mindre stykker
1 helt hvidløg skåret over på midten
ca. 10 peberkorn
4 tsk salt
4 rosmarinkviste (det er dem uden blade, for de er brugt til noget anden og de tørre grene kom så i fryseren)
1 håndfuld grove persillekviste
1 håndfuld timian
½ flaske rødvin
4 L vand

Sådan

Smelt smørret (jeg bruger en 8 L gryde – den er rigelig stor) og steg kraftbenene deri.
Læg benene på en tallerken – altså kraftbenene, høhø.
Smid alle grøntsager og krydderurter i og steg ved relativ høj varme – det må gerne branke en smule, men skal selvfølgelig ikke blive helt sort.
Lad stege godt igennem nogle minutter og rod lidt rundt i det af og til.
Tilsæt vin og lad koge godt op.
Tilsæt vand og sørg for at det hele kommer til at koge. Skru så ned for blusset, men sørg for, at det hele tiden småkoger, således væden kan reducere/koge ind.
Man kan smage lidt på fonden hen ad vejen for at sikre, at man ikke får den kogt så meget ind, at den er ubrugelig.
Den portion jeg har lavet i dag har småkogt i 3,5 time.
Og så får vi sådan en omgang her…

Tag kraftbenene op (jeg gemmer dem til hundene AKA nedfaldspatruljen).
Sigt fonden og kassér grøntsager og urter.
Hæld fonden i mindre forme og stil i fryseren indetil de er dybfrosne. Jeg bruger enten silikone-muffinforme eller engangsplastickrus. Stiller dem på en bakke og så ned i fryseren. Næste dag kan de komme i en plasticpose (husk label – træls at tage fejl af hhv. kyllingfond og oksefond – øv for en hønsekødssuppe, høhø).

Jeg har fået lige knapt 3 L fond.
Det er bare så dejlig nemt at kunne snuppe sådan en “frossen bouillon-terning” til hvad man ellers plejer at bruge dem til.

Nogle putter også tomatpure i – det giver også en god smag, men jeg havde ikke noget hjemme. Andre bruger laaang tid på at skumme og “klare” fonden, så den bliver helt fuldstændig fri for snuller. Det er afprøvet herhjemme og fundet – ikke nødvendigt. Jeg gider ikke det døje, når det kun er for at fjerne bitte små flimser, som man alligevel dårligt ser i en sauce. Hvis fonden skal bruges til klar suppe, ville jeg nok gøre det, ellers ser den “snavset” ud.

God fornøjelse og velbekomme