Ribbensteg

Jeg har ikke spist flæskesteg i mange år – som barn og teenager fik jeg nærmest kvalme ved duften – uha.. Faktisk truede jeg (særligt min flæskestegsglade far) med, at jeg ville lave bayonne-skinke med ris og bearnaise-sauce, når jeg engang blev voksen og skulle holde juleaften for mine gamle forældre… Han er endnu sluppet med skrækken – for jeg lavede både gås og flæskesteg, da vi fejrede jul herude i udkantsdanmark…

Men med et bonusbarn, som æææællssker flæskesteg, måtte jeg jo overgive mig.. Nok mest fordi vi lige har fået en halv gris i fryseren… Så jeg lavede en lille bitte frokost-flæskesteg, så vi kunne få et stykke smørrebrød som afslutning på efterårsferien, inden barnet skulle med toget.
Kan du også li’ flæskesteg med knasende sprøde svær????

dsc_0514

 

 

Det var en temmelig lille en af slagsen – min mini-ribbensteg vejede kun 600 g (det er jo selvvalgt, når nu man får hele stegen og selv kan skære den ud i passende stykker). Den blev tilberedt således:

 

Ribbensteg – miniature

Ingredienser

  • 600 g ribbensteg
  • 2 dl vand
  • 2 spsk æblecidereddike (alm kan også bruges – men den her stod nærmest)
  • Rå mængder groft salt
  • Peber
  • Evt. laurbærblade (jeg får skæld ud af min far, når jeg bruger dem)

Sådan

  • Tænd ovnen på 120 °C alm over/undervarme
  • Gnid stegens underside og siderne med salt og peber
  • Læg stegen med sværene NEDAD i et passende str ildfast fad
  • Tilsæt vand og eddike
  • Sæt i ovnen og lad stege i 2½-3 timer

    Sværene koger i eddikevandet – de deler sig nemt, hvor de er ridser og derfor er det nu let af komme salt ned mellem sværene efter den første stegetid – her når en steg på den størrelse jo nærmest at blive færdigstegt. Laver man en væsentlig større steg – hvilket nok ofte er tilfældet – øges stegetiden og et stegetermometer kan være ret så nyttigt.

  • Så tag nu stegen ud af ovnen – hæv ovntemperaturen til 200-220 °C varmluft – og kom groft salt (og evt laurbærblade) ned mellem sværene
  • Sæt stegen tilbage i ovnen med sværene OPAD – og så skal der holdes øje og dryppes med sky ca. hver 10. minut
  • På et tidspunkt synes jeg ikke, at sværene helt fik nok farve – derfor fik den lige 5 min på grill, så boblede de rigtig fint op, de der flæskesvær
  • Tag ud af ovnen, når stegen/sværene er helt perfekt – fint brunede og godt boblet op
  • Pak underdelen af stegen ind i alufolie – ikke sværene, så bliver de jo bløde

 

dsc_0518

Så skal der anrettes.

Og i dag var tanken jo netop, at vi skulle have et stykke smørrebrød – så jeg lavede sådan 3 stykker…

 

 

 

Almindelige rødkål er jo kogt med ret meget sukker – hvis man kigger på sukkerfri-hylderne i supermarkedet, findes der faktisk mange sur-varer, hvori der ikke er tilsat sukker. De er faktisk lige så gode som de “almindelige”.
Hvis man er total overskudsagtig – så koger man SELVFØLGELIG selv rødkålen – høhø…

 

Velbekomme 🙂

Be the first to comment

Spørgsmål, erfaringer og andre kommentarer modtages :-)