
Jeg har ikke spist flæskesteg i mange år – som barn og teenager fik jeg nærmest kvalme ved duften – uha.. Faktisk truede jeg (særligt min flæskestegsglade far) med, at jeg ville lave bayonne-skinke med ris og bearnaise-sauce, når jeg engang blev voksen og skulle holde juleaften for mine gamle forældre… Han er endnu sluppet med skrækken – for jeg lavede både gås og flæskesteg, da vi fejrede jul herude i udkantsdanmark…
Men med et bonusbarn, som æææællssker flæskesteg, måtte jeg jo overgive mig.. Nok mest fordi vi lige har fået en halv gris i fryseren… Så jeg lavede en lille bitte frokost-flæskesteg, så vi kunne få et stykke smørrebrød som afslutning på efterårsferien, inden barnet skulle med toget.
Kan du også li’ flæskesteg med knasende sprøde svær????
Det var en temmelig lille en af slagsen – min mini-ribbensteg vejede kun 600 g (det er jo selvvalgt, når nu man får hele stegen og selv kan skære den ud i passende stykker). Den blev tilberedt således:
Ribbensteg – miniature
Ingredienser
- 600 g ribbensteg
- 2 dl vand
- 2 spsk æblecidereddike (alm kan også bruges – men den her stod nærmest)
- Rå mængder groft salt
- Peber
- Evt. laurbærblade (jeg får skæld ud af min far, når jeg bruger dem)
Sådan
- Tænd ovnen på 120 °C alm over/undervarme
- Gnid stegens underside og siderne med salt og peber
- Læg stegen med sværene NEDAD i et passende str ildfast fad
- Tilsæt vand og eddike
- Sæt i ovnen og lad stege i 2½-3 timer
Sværene koger i eddikevandet – de deler sig nemt, hvor de er ridser og derfor er det nu let af komme salt ned mellem sværene efter den første stegetid – her når en steg på den størrelse jo nærmest at blive færdigstegt. Laver man en væsentlig større steg – hvilket nok ofte er tilfældet – øges stegetiden og et stegetermometer kan være ret så nyttigt.
- Så tag nu stegen ud af ovnen – hæv ovntemperaturen til 200-220 °C varmluft – og kom groft salt (og evt laurbærblade) ned mellem sværene
- Sæt stegen tilbage i ovnen med sværene OPAD – og så skal der holdes øje og dryppes med sky ca. hver 10. minut
- På et tidspunkt synes jeg ikke, at sværene helt fik nok farve – derfor fik den lige 5 min på grill, så boblede de rigtig fint op, de der flæskesvær
- Tag ud af ovnen, når stegen/sværene er helt perfekt – fint brunede og godt boblet op
- Pak underdelen af stegen ind i alufolie – ikke sværene, så bliver de jo bløde
Så skal der anrettes.
Og i dag var tanken jo netop, at vi skulle have et stykke smørrebrød – så jeg lavede sådan 3 stykker…
Almindelige rødkål er jo kogt med ret meget sukker – hvis man kigger på sukkerfri-hylderne i supermarkedet, findes der faktisk mange sur-varer, hvori der ikke er tilsat sukker. De er faktisk lige så gode som de “almindelige”.
Hvis man er total overskudsagtig – så koger man SELVFØLGELIG selv rødkålen – høhø…
Spørgsmål, erfaringer og andre kommentarer modtages :-)