Rodfrugt-røsti

Må man spise det og må man spise det? Hmm… Det afhænger nok i bund og grund af, hvordan man selv har det bedst med at spise… Egentlig bruger jeg ikke ret mange rodfrugter i dagligdagen. Primært fordi de indeholder en del stivelse (dog ikke i nærheden af alm kartofler, ris og pasta). I dag har jeg brugt knoldselleri og persillerod til min røsti. De er valgt ud fra smag og GI – selleri har et GI på 5 og persillerod på 9 (alt under 40 er OK for mig) – en kogt kartoffel har et GI på 56. Lidt af en forskel, ikke? Hvis nogen skulle være i tvivl, så er GI et udtryk for blodsukkerpåvirkningen – altså hvor meget en given fødevarer får blodsukkeret til at stige. Blodsukkeret skal som udgangspunkt ikke stige voldsomt – derfor er det godt med en lav GI. Så opnår man stabilt blodsukker. Når blodsukkeret er stabilt får man heller ikke pludselige blodsukkerfald, som resulterer i, at man finkæmmer køkkenskabe for slik og snacks.

Men i dag altså – rodfrugter…
Og hvad skal jeg så bruge rodfrugtrøsti til – hmm… først og fremmest, skulle jeg have noget morgenmad efter min søde mand var sendt ud af døren. Og så bliver han nok også lidt glad, hvis jeg forbereder lidt aftensmad til ham, når han kommer hjem sent i aften (hvor jeg er på arbejde)… Og så regner jeg helt bestemt med, at der er nogle til fryseren også – så er det nemt at tage et par stykker op, når det skal gå lidt stærkt…
(Jeg fryser den bare ned med mellemlægspapir imellem, så er de lette at skille ad)

Se endelig opskriften her som guidelines – for den kan jo varieres udi det uendelige (#fungererfintsomoprydningigrøntskuffen)…

Ingredienser

8-900 g rodfrugter (i dag blev det selleri og persillerod – OBS, at rødbede og gulerod har højt GI)
8-90 g fintrevet parmesan
3 æg
2 toppede spsk pofiber

Sådan

  • Riv rodfrugter groft (hurra for foodprocessorens råkostkniv!!!)
    dsc_0344received_608210059360731
  • Riv parmesanost fint
  • Røres sammen med æg og pofiber (ahem.. Når man nu regner med at man har æg i køleskabet og de på mystisk vis er forsvundet siden igen – indsæt da en tur til købmanden inden næste punkt udføres)
  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft
  • Lad hvile 10 min, så fibrene kan trække lidt væde
  • Bred/klat ud på 2 bageplader (OBS – mine bageplader er ikke vildt store, så måske
    passer det bedre med 1½ til dig?) – tryk flad, så det er en
    sammenhængende pladedsc_0353dsc_0347
  • Bag en plade af gangen i ca. 25 minutter – min ovn bager lidt ujævnt, så jeg vender
    pladen om, når ca. halvdelen af tiden er gået, så den ikke bliver branket i det ene hjørne og ubagt i det
    modsatte
  • Tag ud, skær i passende stykker (jeg laver 6 stk pr plade) og afkøl – med mindre de skal spises med det samme, så skal de jo selvfølgelig bare serveres…

dsc_0348

I dag har jeg lavet en med røræg-pikant og bacon – og selvfølgelig lidt hot-chili. Lækker morgenmad…

dsc_0349

De kan selvfølgelig også bruges som en slags pizza-bund eller som sandwich”brød” i madpakken.. Prøv evt også at krydre “dejen” med spidskommen og koriander, hvis du fx vil bruge dem som tacos…

Har du andre gode ideer?

Velbekomme 🙂

Be the first to comment

Spørgsmål, erfaringer og andre kommentarer modtages :-)