Selleri/blomkåls-mos

Til alle vinterens simre-retter, hvor de fleste serverer kartofler på den ene eller anden måde, så laver jeg gerne mos, røsti eller fritter af grove grøntsager.
Min favorit-mos består for tiden af selleri og blomkål, som røres sammen med rigelig smør, lidt parmesan og friske eller tørret urter - det afhænger selvfølgelig af, hvad vi skal spise det til.

Og så min udfordring til mig selv...

Som  jeg har nævnt tidligere, så er det mest, hvis jeg ikke sørger for at have noget nemt i fryseren og planlægge, hvad jeg skal have at spise, når jeg er på job, at jeg vælger kulhydrat-rigt mad til.
Så forleden, da jeg havde fået min søde mand til at få fat i en rigtig god, gammeldaws oksesteg hos vores kød-pusher Ulsted Netslagter, besluttede jeg mig for at lave en virkelig stor portion mos, så jeg havde lidt ekstra til fryseren.

TIP:

Når jeg laver mos, salter jeg ikke vandet. Jeg læste engang, at salt i kogevand, er med til at "holde på formen" på grøntsagerne, så at sige. Og det er jo rent faktisk slet ikke det, vi er ude efter, når vi skal lave mos. Derfor koger jeg grøntsager i usaltet vand, når jeg skal lave mos. På den måde synes jeg, at jeg får en lækker, cremet og blød mos.

Well.... Den der oksesteg...

Jeg kan dårlig huske, hvorfor.. Men en dag kom jeg pludselig i tanker om, at det måtte være på tide, at vi skulle have en rigtig lækker, mør gammeldags oksesteg.
Og min bedre halvdel er meget lidt besværlig at overtale til, at vi skal have god mad, så han var hurtigt afsted efter steget hos kød-pusheren 😉
Jeg tror ærligt måske nok, at det kan have en hel del med vejret at gøre... Jeg synes, at det har været gråt, koldt og mørkt - FOR EVIGT... Jeg trænger til ferie med sol og varme, synes jeg...

Naaa... Det må nok blive ved tanken.

Så for at holde varmen her i det kolde nord, må man tage andre metoder i brug. Og selvom min gammeldags oksesteg nok ligger så laaaaaannggt fra drømmen og bølgesus, palmer og farverige drinks, som man overhovedet kan komme, så kan den alligevel et eller andet skønt her i vintervejret.

Og dertil blev serveret min favorit-mos af blomkål og selleri - jeg havde et par pastinakker, der trængte til at blive brugt, så de røg også i.

For god ordens skyld, så vil jeg lige påpege, at lige præcis denne mos gør sig helt godt til praktisk talt alle former for simre-retter. Og også til brændende kærlighed.. Så, eeehh... What's not to like, hvar?!?!

Opskriften på hele herligheden finder du lige her:

Opskrift

Mos af selleri og blomkål

Af denne portion fik vi aftensmad (2 couverter) og 6 madpakker til fryseren
Altså i alt 8 portioner

Ingredienser

 • 1 knoldselleri
 • 1 blomkål
 • evt. et par pastinakker eller persillerødder
 • ca. 75-100 g parmesanost
 • ca. 100 g smør (afhængig af smag)
 • Hakket persille og/eller timian (tørret kan bruges)
 • Salt/peber

Sådan

 • Skræl selleri og skær i mindre stykker
 • Befri blomkål fra bladene og skær i mindre stykker
 • Hvis du bruger pastinak eller persillerod, skal disse ligeledes skrælles og skæres i mindre stykker
 • Alle grønsager kommes i en gryde og koges i usaltet vand til de er rigtig møre
 • Kogevandet hældes fra (jeg brugte det til at spæde til ved den gammeldags oksesteg, sammen med oksesuppe) og grønsagerne dampes en smule ved meget svag varme uden låg, så mosen ikke bliver for vandet
 • Brug en el-pisker med piskeris til at "mose" mosen til en rimelig ensartet masse (ønsker man en fuldstændig glat mos, bruges enten foodprocessor eller stavblender)
 • Fintrevet parmesan tilsættes og røres ud i mosen til det er smeltet
 • Herefter tilsættes hakkede krydderurter og rigelige mængder smør
 • Til sidst smages til med salt og peber

VELBEKOMME 🙂

Be the first to comment

Spørgsmål, erfaringer og andre kommentarer modtages :-)