Shawarma Chilisauce – smoked edition

I kender godt den der chili-olie-sauce-ting, som står på praktisk talt alle shawarma-stederne – opskriften som følger her, bruges på samme måde. Den er dog meget frit oversat/eftergjort fra shawarma-spisestederne…
Ja, nu havde vi jo forvildet os til Aarhus i sidste uge, for at se Kiddo, som deltog i et klatrestævne… Og så skal mor her da selvfølglig i Bazar Vest i Brabrand – det er klart.

Min bedre halvdel og jeg indtager etablisementet med stil og glemmer at låse bilen, inden vi gik fra den – ikk synderlig smart, men dog uden der skete noget som helst (#whoistheluckyone)… Inde i bazaren vælter vi jo rundt i skønne grøntsager – og endda til en overkommelig pris. Vi indkøber ca. 300 g assorteret friske chillier – og så et glas med soltørrede tomater (et af de store)… Og selvfølgelig kan jeg jo slet ikke styre at komme i sådan et grøntsagsmekka, så vi fik brugt en ret stor sum penge, inden jeg blev slæbt i hoved og r** ud til bilen, for igen at lægge kursen mod nord…

Når jeg nu praler lidt af, at vi har lavet en smoked edition, så er det simpelthen fordi min søde mand har investeret i en røgeovn – bonus til fruen – endnu flere smagsnuancer – wupwup… Så vi spiser hjemmerøgede spegepølser, svinemørbrad, rådyrkøller og sidst, men ikke mindst – hjemmerøget bacon!!! What’s not to like, jeg er dælme godt gift – høhø… I den forbindelse kunne man jo flette en lille kommentar om, at gennemsnitslevealderen for kvinder er lidt højere end for mænd – men jeg tror ikke, at det gælder her i huset… Koldrøgning og saltning er noget af det bedste konservering – og så meget som min bedre halvdel røger, må han mindst blive 800 år gammel med al den røg – hihi…

Well – tilbage til emnet

Shawarma ChiliSauce – Smoked Edition

Ingredienser

Til en seriøs stor portion!

  • 300 g soltørrede tomater i olie (drænet vægt – altså uden olien)
  • 300 g chilier (du bestemmer, hvor stærke de skal være – afhænger bl.a. af sorten og om du fjerner kerner – vi brugte primært habanero – de er “kødfulde” og lette at fjerne skindet på efter de er branket)
  • 1200 g peberfrugter (røde – evt også gule)
  • 1 spsk hvidløgspulver
  • 1 spsk salt
  • saft fra 4 lime
  • 3 spsk kokossukker
  • ca. 400 g tomatpure
  • olie (ca 3 dl) – jeg brugte en lækker olivenolie – nogle foretrækker en mere smagsneutral olie

Sådan

  • Tænd ovnen på 250 °C grill
  • Halver chili og fjern blomsten
  • Brank dem i ovnen i ca 10-12 min – skindet skal være sort/branket, men kødet må ikke tage voldsomt farve
  • Tag ud og læg i en fryse-kogepose (obs at posen kan tåle høje temperaturer)
  • Fjern blomst fra peberfrugter og del i mindre stykker – jeg delte hver peberfrugt i 3 – så får jeg en god overflade på dem, når de skal brankes
  • Grill/brank dem i ovnen i ca. 15 min
  • Tag ud og put i en fryse-kogepose
  • Når chilier og peberfrugter har svalet i ca. 30 min – måske lidt mere, kan man begynde at pille skindet af (TIP: det er en meget god ide at bruge handsker når man håndterer chilier i den styrke og mængde – uha)
  • Nu er det så vi kan adskille os lidt fra nogle andre – fordi min mand er røge-entusiast.. For nu tager han kødet fra chilierne og ca. ¼ af kødet fra peberfrugterne og lægger på en foliebakke og giver dem ca. 12 timer med kold røg. (Hvis man ikke har en røgovn, kan man undlade dette punkt og i stedet vælge at tilsætte et par tsk “Smoked Paprika”, som fåes i alm. supermarkeder eller nogle dråber “Liquid Smoke” som kan købes online eller i udvalgte supermarkeder)
  • Når røgeovnen har røget færdig (eller hvis man springer røgen over), så skal hele herligheden blendes sammen til een masse – min foodprocessor har ikke volumen til at indeholde hele portionen – derfor følgende fremgangsmåde (laver du halv portion, kan du sikkert godt have hele dyngen deri..
  • Blend de drænede soltørrede tomater med peberfruger og røgede chilier+peberfrugter
  • Tilsæt hvidløgspulver, salt, kokossukker og limesaft
  • Herefter må jeg tage en større skål i brug og manuelt røre tomatpure og olie ind i massen
  • Skold glas og hæld chili-massen herpå – jeg topper med olie, som lukker af for iltbaserede bakteriedannelser

Be the first to comment

Spørgsmål, erfaringer og andre kommentarer modtages :-)