Søde vanilje-boller

I får liiige sådan en lille ekstra-opskrift i anledningen af, at jeg endelig er ved at have fået fordrevet den sidste dårligdom fra mit kroppikadarver efter godt 14 dage med influenza – yay me…

I går var vi ude at handle – og jeg skal da lige love for, at vi fik noget for pengene. Der var bl.a. 1 kg brie, som var sat ned til 20 kr – den er blevet skåret ud og så skal den koldrøges senere i dag. Der var også vildt nedsat ricotta (det er en lidt federe italiensk friskost – synes minder den i konsistens/smag lidt om en blanding mellem flødeost og hytteost uden klumper, hvis man altså kunne få det…). Og så kom jeg jo i tanker om en opskrift, som jeg ikke har lavet i rigtig lang tid – netop fordi der skal ricotta i og det har jeg bare aldrig fået indkorporeret min basisbeholdning. Men når det er nedsat til 6.95 kr for 250 g – så laver jeg da lige de her lækre, søde, bløde boller (PSSSTT: Ricotta smager altså også mega godt, hvis man lige laver sådan en swirl nede i en brændvarm, krydret tomatsuppe – just saying).

Søde vanilje-boller

Ingredienser

  • 250 g ricotta
  • 3 æg
  • 20 g smeltet smør
  • 4 spsk hørfrø
  • 2 dl fedtreduceret mandelmel
  • 3 spsk fiberHUSK
  • 2 tsk bagepulver
  • 1 knsp salt
  • 1 tsk vaniljepulver
  • 1 spsk sødning, hvis man godt kan li søde boller, ellers kan dette undlades (sukrin, suvida – you name it)

Sådan

  • Smelt smør og pisk det sammen med æg og ricotta til en ensartet masse
  • Afvej/afmål resten af ingredienserne og pisk dem i
  • Lad dejen hvile i 10-15 min, mens ovnen varmer op til 180 °C alm over/undervarme
  • Med fugtige hænder kan du nu samle 8 boller – skyl evt hænderne mellem hver bolle, så de forbliver fugtige
  • Læg på en bageplade med bagepapir og bag i 20 min

Så skal bollerne bare afkøles let og så er der serveret…

 

TIP: En variation af disse boller – så de kan bruges til fx madpakken og med pålæg: Lav dem uden sødning og vanilje og erstat 2 dl fedtreduceret mandelmel, med 1 dl fedtreduceret mandelmel og 1 dl fedtreduceret sesammel. Mandelmelet har tendens til at være ret sødt i sig selv, hvor sesammelet er mere “salt” – og så er sesammel vist nok noget billigere end mandelmelet.

TIP 2: Hvad med at forsøge med en juleversion næste gang? Brug vanilje, kanel og lidt revet appelsinskal…

I en tidligere version har jeg lavet denne opskrift med almindelig flødeost og almindelig mandelmel (altså ikke fedtreduceret) – bollerne får således en noget grovere struktur og malede mandler har ikke samme bageegenskaber som fedtreduceret mandelmel. Så resultatet vil blive noget anderledes, men ikke dårligt.

Be the first to comment

Spørgsmål, erfaringer og andre kommentarer modtages :-)