Stenalder-muffins

Uha… Hvor skal jeg mon starte…
Jeg har faktisk haft mere travlt, end jeg havde forventet her de sidste dage. Min vikarkontrakt udløb i går og jeg havde ikke fundet noget nyt arbejde… Ja, altså lige indtil i går – høhø… Jeg blev nemlig kontaktet af et plejecenter, hvor jeg havde søgt en stilling, som nu tilbød mig et vikariat.
Da jeg kørte hjem fra omtalte samtale, havde jeg bare en rigtig god fornemmelse i maven og tænkte: “Her tror jeg sørme godt, at jeg vil kunne li at arbejde”, så jeg håbede inderligt, at de kunne bruge mig. Og det kunne de sørme – så jeg måtte tidligt i seng i går, for i morges ringede vækkeuret kl 0500 – GISP… Jeg har jo haft nattevagter de sidste 14 måneder, så jeg er jo vant til at gå i seng kl 0700. Fy for skidt, da…

Dagen begyndte også bare helt forkert. 2 min for sent ud af døren, måtte vende om 4 km ude af vejen, fordi jeg kom i tanker om, at min madpakke var derhjemme og så en GPS, som åbenbart havde fejlberegnet temmelig grumt på ruten til mit job – så da jeg kørte hjemmefra for anden gang, mente GPS’en at jeg ville komme 7 min for sent – AAAARRRRGGGHHH!!! Det gør man bare ikke første dag på det nye job, vel?! Jeg nåede det dog alligevel i god tid – dumme GPS (note til mig selv: Stol aldrig på elektronik, brug sund fornuft i stedet!)

Men trods vilkårene, så er jeg da nogenlunde i live – I kender godt den der første dag på arbejde… Uha, hovedet er bare fyldt med alle mulige informationer og indtryk, så jeg er heeeelt sikker på, at jeg sagtens kan sove i aften – høhø…

DSC_0160

Jeg skulle jo have madpakke med i dagens anledning – og så har jeg en mand, som pt kæmper lidt med en lidt for sød tand (måske har han egentlig kun søde tænder? det vil forklare en del – høhø).
Derfor tænkte jeg, at jeg ville lave en snack, som også kunne tage toppen af den værste lækkersult. Jeg har altid været begejstret for stenalderbrød – hvis man fx tilføjer lidt kanel, så kan det sagtens gå som kage for mig. Men det er selvfølgelig ikke alle, der har det sådan…

Normalt bruger jeg aldrig tørrede frugter – de er ca lige så sukkerholdige som vingummier. Når det så er sagt, så har jeg valgt at bruge tørrede tranebær og tørrede abrikoser i denne opskrift. Begge ligger i et acceptabelt niveau i glykemisk index og derfor kan jeg godt forsvare at tilføje sammenlagt 150 g tørret bær/frugt.

Opskriften følger her

Ingredienser

2 ps stenalderbrødblanding á 500 g (altså i alt 1 kg blandede nødder og kerner – bland evt selv)
10 æg
2 dl olivenolie
½ tsk salt
100 g 86 % chokolade (hakket)
1 ps tørrede tranebær
1 ps tørrede abrikoser (hakket i mindre stykker)

Sådan

  • Bland alle ingredienser i en skål.
  • Lad det trække i 10 min. Hørfrø og chiafrø gelérer ved at trække en del væske til sig og dejen bliver knapt så flydende.
  • Jeg tog en lille sovseske og fyldte dej i muffinforme – jeg har en silikoneform, hvori jeg putter papirsforme. Det er i grunden temmelig unødvendigt med papirsformene, men det kan jeg godt li – så derfor gør jeg det alligevel (silly me).

DSC_0158

  • Bag ved 170 grader varm alm. ovn i ca. 20 min.

Jeg fik 40 muffins ud af denne portion – under normale omstændigheder vil jeg ikke udregne kcal-indholdet på de ting, som jeg laver, men man bør være opmærksom på, at disse er særdeles energi-tætte. Nødder indeholder meget fedt, olien er ren fedt, æggeblommer er også ret fede og fedt er dobbelt så energitæt pr gram, som protein og kulhydrat. Jeg er stadig fortaler for disse, men det vil være ret tosset at spise en masse på en gang, for hver muffin indeholder ca 200 kcal. Derfor er de fine som et mellemmåltid med smør på og sammen med lidt gnavegrønt. Så længe man bruger sin sunde fornuft. Med det forholdsvis lave indhold af kulhudrat og høje fedtindhold følger også en mere naturlig mæthed, som holder længere…

Jeg er ret vild med dem – rigelig smør på, det er bare godt…

dsc_0324

 

Velbekomme

Be the first to comment

Spørgsmål, erfaringer og andre kommentarer modtages :-)