Sylte

lad-julefreden-saenke-sig

Aaarrhh, mon dog.. En af damerne ude på plejehjemmet er en rigtig jule-pige. Hver dag – den sidste måned! – har hun sagt: “Nu er det snart jul” og spurgt ind til, hvornår jeg plejer at begynde at pynte op…
Da jeg fortalte, at vi havde fået et halvt svin til fryseren, sagde hun straks, at det plejede hun også at få op til jul og så skulle der laves sylte….

Hmm… Svin i gelé – det har aldrig rigtig tiltalt mig.. Men når man nu ikke er så begejstret for madspild, ja – så var det da nærliggende at bruge det halve hoved, nogle svær og den ene skanke til at få lavet sylte. Og gad vide, om jeg ikke bliver svært populær, hvis jeg sætter sådan en i køleskabet derude…. Mon ikke…

Jeg har jo været ved at undersøge, hvordan jeg egentlig skulle lave sylte.. Og der er jo ikke en enslydende opskrift på det. Nogen har mange forskellige krydderier i, nogle vil slet ikke bruge hovedet (altså fra grisen – høhø), andre bruger nakkefiletten… Nogen stivner suppen med husblas, andre koger bare nogle svær med… Ja, nemt er det fa*** ikke…

Jeg fandt derfor min go’e gamle Frk. Jensen kogebog – og der var selvfølgelig også en opskrift på sylte. Så jeg tog udgangspunkt i den… Men som det så ofte sker, så får jeg go’e idéer undervejs… Men lad os da se, hvad det bliver til. I min iver for at mindske madspild ville jeg også lave fedtegrever, fordi jeg havde småret så meget fedt af sværen – jeg har egentlig aldrig smagt fedtegrever… Men det har jeg nu, og det behøver jeg faktisk ikke igen…

mindre-madspild

Den afsmeltede fedt er blevet til krydderfedt – den blev kogt med en timiankvist, et laurbærblad og ½ løg… Så må vi se, hvordan det kommer til at smage… Men tilbage til sylten…

Min julesylte i år er blevet til således:

Årets Julesylte

Ingredienserdsc_0785

  • ½ grisehoved
  • 1 svineskank
  • 30 cm svær fra en kamsteg med ca. 5 mm fedtkant
  • og så lidt assorterede rester af ben og småkød
  • Suppevisk af en porretop, en håndfuld persillestilke, 2 gulerødder og et par laurbærblade
  • 1½ spsk salt
  • ½ spsk peberdsc_0787
  • 1 tsk allehånde
  • 5 kryddernelliker
  • 2 blade udblødt husblas (for en sikkerheds skyld)

Sådan

  • Først får man sin søde mand til at lege tandlæge og fjerne tænderne fra grisehovedet – det kunne jeg simpelthen ikke leve
    med, at de skulle koge med og jeg så skulle spise grisetand-suppe – idrk!
  • Alt kødet skylles og deles evt i mindre stykker
  • Find den helt store suppegryde frem (min er kun en 8L – men det dsc_0788går)
  • Læg kød og svær i gryden og fyld op med vand, så kødet er dækket
  • Kog godt op – det er ikke nødvendigt at lade det koge over, men det gjorde mit (øv, for et svineri) – og skum så for urenheder
  • Tilsæt salt, krydderier og suppevisk
  • Lad koge i 3 timer under låg
  • Herefter tages kødet op (sværrene kasséres)
  • Kødet afkøles til det har en temperatur, hvor man kan røre ved detdsc_0791
  • Pil alt kød fra knogler – hud og knogler kasséres (lav evt aftale med hunden om, at han må få den kogte hud)
  • Sigt suppen gennem en meget finmasket sigte – evt med et klæde i, for at undgå urenheder
  • Afmål suppen – jeg havde 1,3 kg kød og brugte godt og vel 7 dl suppe
  • Skær kødet i passende stykker
  • Put husblassen i suppen og rør ud
  • Put kødet i suppen og fyld i en brødform (helst metal – silikone giver sig) – min sylte blev lavet i den lille røde silikoneform, så der var ret meget til overs – det støbte jeg i 2 mindre plasticbøtter og så er der en lille sylte til nogle bedsteforældre…
  • Lad svale lidt og læg så en anden brødform hen over og fyld lidt vand i den, så sylten får et let pres
  • Lad stå på køl til næste dag – så er der serveret!
  • Sylte serveres traditionelt på rugbrød med rødbeder og sennep – brug fx mit LCHF-venlige “rugbrød” – det smager tosse-godt…

dsc_0824

 

Velbekomme 🙂

 

TIP: Der er egentlig en del suppe tilbage – tag fedtet fra og frys suppen ned i ca. 1 dl portioner. Det er super lækkert at tage op og smide i saucen til fx flæskesteg, rullesteg eller bare som ekstra smagsgiver til koteletter i fad… Det er da synd at smide al den gode smag i kloarken…

Be the first to comment

Spørgsmål, erfaringer og andre kommentarer modtages :-)