Uge 1 – så går vi i gang

Så er vores par, Søren og Mette ved at komme godt fra start. Jeg sendte dem et spørge skema for at høre lidt om, hvad motivationene er for at lave en livsstilsændring, hvorfor de netop har valgt at forsøge sig med LCHF og hvad der har fået dem til at bede om hjælp fra en mentor…

Skal vi lige få styr på, hvem Mette og Søren er…

Både Mette og Søren er 45 år og har kendt hinanden siden ungdomsårene. De har begge været gift og er blevet skilt fra deres tidligere partnere, men fandt sammen for godt 3 år siden.
Mette arbejder som privat dagplejer 48 timer om ugen i eget hjem. Hun har været dagplejer i 21 år og før det arbejdede hun i hjemmeplejen.
Søren er montør i flexjob pga en brækket ryg for 10 år siden. Han er udlært mekaniker.
De kører motorcykel og campere i fritiden.
Hvad angår motion, så går de begge i fitness center, svømmer og cykler – Men Mette mener selv, at de skal blive bedre til at komme afsted

Jeg har aftalt med parret, at I gerne må kigge med på de svar Mette og Søren har givet på det spørgeskema, som jeg sendte til dem – så de kommer her:

  • Hvad er motivationen til at vælge at skifte livsstil til LCHF ?

Vi valgte at lave en livsstilsændring fordi vi begge trænger til at tabe 30-40 kg og der skal noget drastisk til. Vi har før prøvet andre kure som fedtfattig kost, 5:2 og mange andre men faldt hurtigt tilbage i de gamle spisemønstre.

Jeg bøvler med mine knæ pga vægten og Søren har haft diskusprolaps og er opereret for det. Så derfor er et vægttab virkeligt tiltrængt hvis ikke vi vil ende i kørestol begge to.

  • Hvorfor valgte I LCHF frem for fx palæo/stenalderkost, en af de hurtige fra ugebladene eller helt enkelt – Sundhedsstyrrelsens kostråd, som lægen eller sundhedscentret i kommunen kan guide jer i?

Vi valgte netop denne livsstilsændring, fordi vi hørte det var lækkert mad, vi ikke skulle spise særlig ofte og det skulle kunne tage sukkertrangen. Især sukkertrangen fylder meget i vores liv og det ønsker vi at komme af med. Jeg har helt klart været meget sukkerafhængig.  Jeg kunne gå rundt og kikke I skabe/skuffer efter sukker mange gange om dagen. Det har fyldt meget i hele mit voksenliv. Søren har det på samme måde.

  • Hvilke forventninger har I til mig, som mentor og hvorfor synes I, at I kan have gavn af en kost/livsstilsmentor?

Vi har forventninger om at få vejledning til livsstilen og støtte når tingene er lidt svære.

Da vi begge har prøvet mange gange uden den store succes tænkte at vi måtte prøve noget andet denne gang. Det er der du kommer ind i billedet.

  • Har I aktuelt – altså inden opstart af LCHF – haft nogle fysiske gener (fx oplevelsen af at være oppustet, mavekneb, hovedpine, muskel/ledsmerter, psykiske udsving, sukkertrang)?

Ja Søren har oplevet noget diarre her i den første uge af kuren. Jeg har ikke haft nogen problemer overhovedet og vi er begge startet op 100 % på LCHF fra 2. januar efter en meget usund december måned med alt hvad julen indbyder til.

Min sukkertrang er indtil nu helt væk men jeg spiser/drikker heller ingen kunstige sødemidler.

Søren derimod har stadig trangen men han drikker pepsi max og fun light saftevand. Måske er det derfor, men vi spiser ikke noget usundt.

  • Hvad tror I, der bliver det sværeste at skulle ændre/lave om på i forhold til jeres gamle livsstil?

Jeg tror det sværeste er at undvære rundstykker og pasta, især for Søren og for mig bliver det helt klart chokolade og chips. Men indtil videre går det vildt godt.

 

Jeg kan sagtens genkende flere af de tanker, som Mette og Søren har gjort sig… Og det er der sikkert mange, der kan 🙂

Jeg har skrevet en del med Mette her på det sidste – som alle ved, er al begyndelse svær, men de tager det sørme bare i stiv arm. Allerede inden nytår bed jeg dem begynde at tænke lidt mere LCHF-style – forstået på den måde, at man godt kan begynde at overveje, hvad man ville have gjort anderledes, hvis nu man ikke skulle have kartofler til sit måltid. Fx prøve at lave en måltid om dagen, som ikke indeholder stivelse (altså kulhydrat fra fx ris, pasta, kartofler, brød). Jeg kan huske, at jeg synes det var svært at skulle omstille min hjerne dengang vi omlagde kosten herhjemme – vi er jo begge vokset op med den der Y-tallerkenmodel, hvor man øverst skulle have magert kød og så lige dele grønt og pasta/ris/kartofler – og ikke rigtig noget sted at placere sovsen…
Hvem hulen er egentlig ophavsmand til denne vederstyggelighed?
Når man opstarter LCHF har man jo pludselig rigtig meget “for meget” plads på sin tallerken – what to do, what to dooo…

Så derfor anbefalede jeg Mette og Søren at de kunne se lidt nærmere på, hvordan et måltid også kunne se ud… De havde bl.a. fundet ud af, at hvis de skulle fjerne ikke-LCHF-fødevarer fra søndagsbordet, jah, så var der faktisk kun smør tilbage. Væk med rundstykker, nutella og juice…
Jeg har dog fået lov at kigge Mette lidt over skulderen på hendes morgenmad nu efter parret er opstartet med LCHF for fuld knald – og det ser skisme lækkert ud. Masser af grove grøntsager, protein og gode fedtkilder. Yay, Mette – det er sk*** godt…

For at vi kan følge Mette og Sørens resultater, har vi også fået lov at kigge med på badevægten og målebåndet – de er da bare så søde – jeg glæder mig rigtig meget til at se, hvordan det kommer til at gå for dem.

Vægt

Dato Mette Søren Bemærkning/ Humør
2/1-17 123,4 kg 159,2 kg Føler sig tyk men er topmotiveret til vægttab.

Mål

Uge 2  Mål i cm Mette Søren
  Overarm 40 51
  Bryst 128 139
  Talje 133 145
  Hofte 140 135

 

Lad os se, hvordan det står til om en uges tid….

Be the first to comment

Spørgsmål, erfaringer og andre kommentarer modtages :-)