Varme NO-hveder til St. HVEDEdag

Den der duft af de varme hveder, der i aften breder sig i det fleste hjem – er det ikke bare det næstbedste efter jul og fødselsdage??? Men nej, sådan nogle spiser vi jo ikke, når vi ikke spise korn/mel og sukker… What to do? Jow, nu skal du høre her.

Dengang jeg lavede bloggen for over to år siden, stødte jeg på en opskrift på en kulhydratforskrækket ristebolle. Hvis nu vi modificerer krydderingen af den en lille bitte smule – mon så ikke vi kan trylle en varm NO-hvede?

Opskriften på den oprindelige Kulhydratforskrækkede Ristebolle indeholder 2 spsk fintrevet squash – det har jeg faktisk valgt at beholde deri, for det giver alligevel en form for bedre sammenhæng i bollen, der ellers (som praktisk talt alle andre brøderstatninger) kan virke meget porøse, smuldrende og usammenhængende i konsistens. Den oprindelige opskrift lavede jeg i ikea små farverige børneskåle – men en rigtig varm hvede er jo altså firkantet, så derfor har jeg fundet en lille firkantet plasticbøtte og bagt den i istedet.

I dagens anledning har jeg skrællet squashen for at få en “pænere” hvid/bleg NO-hvede uden grønne flimser.

Ved du forresten, hvorfor vi fejrer St. Hvededag? – UPS, det var vist oprindeligt St. BEDEdag, men nuvel…

Store bededag ligger fast den fjerde fredag efter påske. I dag forbinder vi dagen med varme hveder, men faktisk var dagen tiltænkt bøn, faste og bod.

Store bededag blev lovfæstet ved en kongelig forordning af Sjællands biskop Hans Bagger i 1686. Tidligere var der mange dage på året, hvor borgere og præster fastede og bad, men biskoppen samlede dem alle i “ekstraordinær, almindelig bededag,” som den hed dengang. I dag kalder vi den for store bededag.

Store bededag er en særlig dansk helligdag, som vi ikke deler med nogen andre lande.

Kilde: https://www.kristendom.dk/store-bededag

Ja, det er jo meget godt… Men hvis dagen er tiltænkt bøn, bod og FASTE – hvorfor så lige hveder???

Årsagen til ovenstående skal findes hos landets magtelite. De fandt, at der gik for meget tid med at bede og gøre bod. Tid, som kunne bruges bedre på at arbejde. Men behovet for at bede og gøre bod var der stadig. Så for at imødekomme det, opfandt man den nye super-bededag, store bededag, som blev fastlagt til fjerde fredag efter påske.

Store bededag er i dag endnu en af forårets mange fridage, hvor de fleste er i haven eller sommerhuset, og de færreste i kirken.

Tidligere var store bededag så alvorlig en sag, at alle former for spil, handel og underholdning var forbudt, fra når kirkeklokkerne ringede kl. 18 storebededags-aften og indtil såvel gudstjeneste, højmesse, tolvprædiken og aftensang var overstået.

Her var i øvrigt tvungen kirkegang for alle undersåtter, som ifølge den kongelige forordning bare havde at komme både rettidigt og ædru til kirke! De fleste turde ikke andet. Kirketjenerne havde nemlig lange kæppe dengang, som de gerne og flittigt benyttede sig af, hvis nogen formastede sig til en lille lur på kirkebænken.

Men hverken bønner eller kongelige forordninger har meget med varme hveder at gøre, så hvor kommer bagværket fra? Bagerne havde deres eneste fridag netop store bededag, og lavede derfor ekstra store hvedeknopper, så folk havde brød nok, indtil der igen kom kornprodukter i butikkerne.

Kilde: https://www.religion.dk/kristendom/store-bededag-er-de-varme-hveders-hjtid?_ga=2.42415525.1218952480.1524738164-144867958.1524738163

Skulle du have lyst til at læse de fulde artikler, kan du blot følge linkene.

Men for at gøre en kort historie lang… Eller var det omvendt… Så kan vi opsummere, at vi spiser varme hveder, fordi magteliten ville have arbejderne til at arbejde og bruge mindre tid på syndsforladelse og den slagt pjat? og så også lidt fordi, at bagerne også skulle have en enkelt fridag. Hmm… Det er et tema, der går lidt igen her i disse forhandlingsdage, er der ikke??? Nå, spøg tilside…

Det var min opskrift på varme NO-hveder, vi kom fra…

Varme NO-hveder

Ingredienser

  • 2 spsk fintrevet squash
  • 1 æg
  • 1 spsk smeltet smør eller kokosolie
  • 1 lille nip salt
  • ½ tsk bagepulver
  • 1 tsk sødning (fx sukrin gold)
  • 2 spsk fedtreduceret mandelmel
  • ½ lille tsk kardemomme efter smag
    (det er kardemomme, der giver de varme hveder deres gode smag)

Sådan

  • Smelt smør i en firkantet plasticbøtte
  • Kom resten af ingredienserne i en anden skål og rør sammen
  • Hæld den flydende dej oveni smørret og rør sammen
  • Bag den i micro-ovnen i 2 min på fuld knald (muligvis lidt mindre, hvis du har en ovn med god effektwatt
  • Når den er færdig tager jeg skålen og banker den ned i bordet, så bollen slipper skålen og der ligger en lille firkantet NO-hvede på bordet
  • Flæk den i 2 halve og rist dem på brødristeren til de er gyldne
  • Og så skal der bare smør på…. Gerne i næsten uanstændige mængder 😉

Velbekomme

 

Be the first to comment

Spørgsmål, erfaringer og andre kommentarer modtages :-)